2017. február 6., hétfő

Thoinot Arbeau, a táncos kanonok


"A tánc, avagy szökellés egy tetszetős és hasznos művészet, amely megadja és megtartja az egészséget, előnyös a fiataloknak, kellemes az idősebbeknek és helyénvaló mindenki számára, feltéve, ha időben és térben mértékkel gyakoroljuk, alantas szándéktól mentesen, mert megvetést érdemel az, aki mint afféle táncterem ördöge buzgólkodik."* 






Thoinot Arbeau (Jehan Tabourot)
Dijon, 1520. március 17. - Lengres, 1595. július 29.

Arbeau 1520. március 17-én született Dijonban. Régi, megbecsült családból származó egyházi ember, ki a világi bölcsességekre éppoly figyelmet fordít, mint a lelki épülésre. Az általunk ismert Arbeau név valódi nevének - Jehan Tabourot - anagrammája.

Párizsban és Poitiers-ban egyházi iskolákban jogi tanulmányokat folytatott, majd visszatért szülőföldjére, Észak-kelet Franciaországba. Egész életét a Langres-i Saint-Mammes Katedrális szolgálatában töltötte, kanonokként.

Saint-Mammes Katedrális, Langres

Álnevek mögé rejtőzve több világi művet is publikált. Asztronómiával foglalkozó tanulmányai már rég feledésbe merültek, de az asztalfióknak, időtöltésként írt műve a mai napig fontos forrása a történelmi táncoknak. Ez a Thoinot Arbeau néven 1589-ben kiadott "Orchesographie et traicte en forme de dialogue, par lequel toutes personnes peuvent facilement apprendre & practiquer l'honneste exercice des dances", azaz "értekezés dialógus formájában, mely által bárki könnyűszerrel megtanulhatja és gyakorolhatja a tánc tisztes mesterségét."

A Tabourot család címere
Mindezért a köszönet Jehan Despreyz, lengres-i nyomdászt és könyvkereskedőt illeti, aki Arbeau tiltása ellenére a nyomtatásra és figyelemre nem méltó, eldobott, régi papirosokat végül mégis kinyomtatta, hogy eljuttassa "Guillome Tabourot mesternek, a bölcs és nemes Étienne Tabourot, királyi tanácsos és Dijon járási főprokurátor úr fiának", bár azok nagyrészt mégsem a családi címerükben látható dobokról szóltak, hanem főképp a táncokról.


Dialógus a táncról és a táncolás módjáról

Arbeau nem szokásos táncmester, ki befolyásos patrónusának ajánlja könyvét, s talán épp ezért nyújtja a legteljesebb képet a 16. századi táncokról. A tánc művészetét nem csupán a társadalmi érvényesülés formájának tekinti, hanem olyan praktikus és hasznos szempontokat is említ, mint a testmozgás fontossága, vagy a házasság előtt a másik fél megismerése.
"A tánc végén mód nyílik arra is, hogy [a szerelmesek] megcsókolják párjukat, hogy a kellő tiszteletadással érezhessék, és szagolhassák egymást, hogy megtudják, a másik lehelete kellemes-e, és nincs-e oly orrfacsaró szaguk, mint, ahogy mondják, a befülledt vállvértnek."* 

A 16. század második fele a francia vallásháborúk időszaka. Az első háborút elindító vérfürdő 1562-ben, a Langres-től nem messze található Wassy-ban történt. Arbeau a táncolást elítélő kálvinista reformerekkel szemben is védi a táncot, számos klasszikus és bibliai példával alátámasztva igazát.
"Egy olyanra, aki elítélte a táncot, végtelenül sok olyan jut, aki megbecsülte azt. A szent próféta, Dávid király táncolt a szövetség ládája előtt. Ami pedig Mózes szent prófétát illeti, ő nem a tánc miatt haragudott, hanem azért dühödött meg, mert azt egy aranyborjú körül lejtették, ami már bálványimádás. Ciceroról szólva, neki feldagadt és visszeres volt a lába, azt szólta meg, amire ő nem volt képes, mondván, ő még nem látott táncolni éhezőt."* 
És hogy pontosan milyen táncokat találunk a könyvben? Arról majd egy következő bejegyzés fog szólni...
Addig egy kis ízelítő a zenékből a Musica Historica előadásában:

Arbeau művei

Három az asztronómia témakörében, a negyedik a már említett tánckönyv:


Forrás:
*Táncmesterek sorozat (Széll Rita): Th. Arbeau Orchesographia avagy A tánc mestersége, Arbeau Art, Prae.hu (2009)
Mary Stewart Evans: Orchesography, Dover Publications (1967)
Wikipedia - Famille Tabourot

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Üdv! Nem kell regisztrálnod és nem moderálok, de a tematikában vagy stílusban nem ide illő hozzászólások törlésre kerülnek.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...